Hak mahasiswa bersuara terjamin

Utusan Malaysia.

PUTRAJAYA 17 April – Hak asasi mahasiswa untuk menyuarakan isu-isu semasa dijamin menerusi penubuhan Jawatankuasa Kumpulan Kerja Kecil Pendidikan Hak Asasi Manusia yang diwujudkan Kementerian Pengajian Tinggi.

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi 1, Datuk Ir. Idris Haron berkata, jawatankuasa itu berfungsi memastikan segala aktiviti mahasiswa tidak terpesong dari akta universiti dan melepasi batasan hak asasi orang lain.

“Walaupun dibenarkan bersuara namun mereka harus mengikut garis panduan yang ditetapkan.

“Sebagai contoh, kita membenarkan pelajar membuat demonstrasi secara aman untuk menyatakan hak mereka tetapi mereka perlu ada batasan tanpa mengganggu hak ketenteraman orang lain,” katanya.

Beliau ditemui pemberita selepas merasmikan Seminar Hak Asasi Manusia dan Pengajian Tinggi di sini hari ini.

Turut hadir ialah Timbalan Pengerusi Suhakam, Tan Sri Panglima Simon Sipaun; Pesuruhjaya Suhakam, Tan Sri Asiah Abu Samah dan Pengerusi Kumpulan Kerja Kecil Pendidikan Hak Asasi Manusia untuk Institut Pengajian Tinggi (IPT), Muhammad Uthman El-Muhammady. Seminar sehari itu merupakan pertama kali dianjurkan oleh kementerian itu dan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam).

Ia bertujuan memupuk kesedaran dalam kalangan warga kementerian dan IPT tentang hak asasi manusia mengenai pendidikan termasuk golongan kurang bernasib baik seperti orang kurang upaya dan golongan miskin tegar.

Antara pembentang kertas kerja ialah Pengerusi ISIS, Datuk Seri Mohamed Jawhar Hassan; Pesuruhjaya Suhakam, Prof. Emeritus Datuk Dr. Khoo Kay Kim serta Pensyarah Undang-undang Universiti Teknologi Mara (UiTM), Prof. Dr. Shad Saleem Faruqi.

Jawatankuasa yang ditubuhkan dengan kerjasama Suhakam itu turut bertindak meminda Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) 1971 yang akan dibawa ke Parlimen akhir tahun ini.

“Pindaan ini bertujuan memberi ruang kepada pelajar dan universiti lebih kebebasan setelah kajian awal mendapati beberapa peraturan dalam AUKU menyekat kreativiti pelajar dan pihak pengurusan universiti untuk mencapai tahap kecemerlangan di peringkat global.

“Bagaimanapun, pelajar universiti tidak dibenarkan sama sekali terlibat dalam politik tetapi diberi kelonggaran untuk melibatkan diri dalam pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) sebagai satu sumbangan kepada masyarakat,” katanya.

Advertisements

One Response

  1. Semoga mahasiswa berjaya cemerlang dalam pendidikan, di samping bersuara dengan jaminan suara mereka tidak terpinggir dari apa yang berlaku di Malaysia, khususnya bila pemimpin negara membuat keputusan untuk rakyat dan negara Malaysia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: