Universiti teknikal perlu dapat makluman

Utusan Malaysia

MELAKA 23 April – Universiti-universiti teknikal diminta mendapatkan maklum balas daripada pihak majikan berhubung prestasi bekas graduan yang bekerja di pelbagai syarikat swasta.

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Idris Haron berkata, maklum balas itu penting kepada pihak universiti menyediakan graduan yang dapat memenuhi kehendak pasaran.

Ini juga, kata beliau, bagi mengelakkan berlakunya pembaziran serta pengangguran di kalangan graduan.

”Ia umpama perkhidmatan selepas jualan. Selepas produk kita (graduan) memasuki pasaran pekerjaan, dapatkan maklum balas mereka sama ada apa yang dipelajari di universiti sesuai dengan pekerjaan mereka atau sebaliknya.

”Jika ada kelemahan, kita boleh memperbaikinya di peringkat universiti,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Forum Rangkaian Universiti Teknikal Malaysia dengan Industri di sini hari ini.

Forum tersebut dianjurkan bersama oleh Universiti Teknikal Malaysia Melaka (Utem), Universiti Malaysia Perlis (Unimap), Universiti Tun Hussein Onn (UTHO) dan Universiti Malaysia Pahang (UMP).

Katanya lagi, maklum balas itu juga boleh diperoleh daripada bekas graduan sendiri bagi memastikan apa yang dipelajari mereka di universiti dapat diterapkan dalam pekerjaan masing-masing.

Pada masa yang sama, beliau memberitahu, universiti berkenaan juga boleh membuat penambahbaikan pada silibus di universiti masing-masing sekiranya terdapat kelemahan-kelemahan sehingga menganggu pekerjaan mereka.

Sebagai contoh, Idris berkata, sektor industri sangat menekankan soal keselamatan dan sehubungan itu, pihak universiti perlulah menyediakan satu kursus berkaitan pengurusan keselamatan bagi memenuhi permintaan itu.

”Begitu juga dengan bahasa. Kalau pelabur-pelabur dari Jerman mahukan pekerja mereka mahir berbahasa Jerman, sediakan latihan bahasa itu di peringkat universiti dan ia boleh dibuat mengikut jumlah permintaan,” katanya.

One Response

  1. Sebaiknya Kementerian berkenaan yang mempunyai sistem maklumat total yang wajar untuk mengetahui menyeluruh di antara mahasiswa, universiti dan sektor pekerjaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: