Kepimpinan Umno Sifatkan Peralihan Kuasa Baik Untuk Parti

Kepimpinan Umno Sifatkan Peralihan Kuasa Baik Untuk Parti

KUALA LUMPUR, 10 Julai (Bernama) — Pemimpin-pemimpin Umno menyifatkan pelan peralihan kuasa dalam Umno pada pertengahan 2010 mampu memulih serta mengukuhkan kestabilan parti dan juga politik tanahair.

Ketua Penerangan Umno Tan Sri Muhammad Muhamad Taib berkata keputusan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menyerahkan jawatan Presiden parti kepada timbalannya Datuk Seri Najib Tun Razak, adalah mengikut tradisi parti dan diamalkan oleh pemimpin parti itu sejak dari era pemerintahan Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj.

Katanya sejarah sebelum ini memperlihatkan bagaimana perpecahan akan berlaku apabila terdapat pertandingan dalam parti sehingga ada yang bertindak keluar parti dan menubuhkan parti baru.

“Cara ini (peralihan kuasa) sebenarnya menyelamatkan Umno kerana dengan langkah ini, Umno mendapat satu perubahan secara total. Ini adalah langkah terbaik untuk memulihkan parti,” kata Menteri Kemajuan Luar Bandar itu.

Muhammad berkata bahagian penerangan Umno akan mengadakan misi penerangan secara berperingkat kepada semua bahagian untuk memperjelaskan kepada akar umbi berhubung pelan peralihan kuasa itu.

Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Datuk Seri Hishammuddin Hussein pula berkata kepastian mengenai tempoh peralihan kuasa itu akan memudahkan Umno serta Barisan Nasional (BN) mengotakan janji-janji pilihan raya.

“Apa yang diumumkan hari ini melegakan ramai dan bagi Pemuda, kami nak lihat ke depan, kami nak pastikan parti kuat, transformasi perubahan yang diperlukan, dan lebih penting lagi untuk mendekati rakyat dan menunaikan janji-janji semasa pilihan raya.

“Kami dalam Pemuda menyokong, dan sekarang Pemuda hendak melihat ke depan, nak buat kerja, nak rapatkan barisan, proses pemilihan berjalan dengan biasa dah diharapkan ia berjalan tanpa menjejaskan kestabilan, kekuatan dan keharmonian parti UMNO itu sendiri,” kata Menteri Pelajaran itu.

Semasa mengharapkan semua pihak menghormati persetujuan yang dicapai oleh Abdullah dan Najib, Ketua Wanita Umno Tan Sri Rafidah Aziz juga berharap kedua-dua pemimpin itu tidak ditandingi pada pemilihan parti.

“Anggota-anggota Umno perlu bersama-sama di semua peringkat bagi memastikan perpaduan diutamakan. Anggota Umno perlu mengelak apa-apa sengketa yang berpunca daripada pertandingan dan berpuak-puak dalam parti, perlu beri kedua-dua pemimpin ini sokongan penuh dalam menangani cabaran-cabaran yang dihadapi kesan daripada masalah-masalah ekonomi global,” katanya.

Naib Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin pula berkata keputusan yang dibuat hari ini ‘sedikit sebanyak’ dapat meredakan pergolakan politik negara di samping menstabilkan keadaan semasa agar pihak pembangkang tidak dapat mengambil kesempatan.

“Umno sentiasa ada tradisi yang baik. Dalam hal ini, ia dapat memberi gambaran yang jelas tentang masa depannya dan juga kepada satu peralihan kuasa yang tersusun pada masa akan datang.

“Tidak ada apa yang perlu disedihkan atau kecewa. Ini adalah sebahagian daripada keputusan parti, ia adalah sesuatu yang akan mengukuhkan parti,” katanya.

Anggota Majlis Tertinggi Datuk Ahmad Zahid Hamidi berkata kedua-dua pemimpin tertinggi Umno itu berjiwa besar kerana masing-masing sedia menyerah dan menerima peralihan kuasa pada masa yang ditetapkan.

“Presiden mempunyai jiwa yang besar dengan menyerahkan jawatan dalam tempoh tertentu dan Najib pun ada jiwa besar kerana sanggup tunggu 23 bulan dari sekarang untuk terima jawatan itu. Beliau sendiri meminta supaya tidak ada pencalonan dilakukan untuk jawatan Presiden dan Timbalan Presiden.

“Dalam situasi sekarang, Presiden akan serahkan parti dalam keadaan yang padu dan kompak supaya mudah untuk Datuk Seri Najib menjalankan tugas bila menghadapi pilihan raya umum akan datang,” kata Menteri Di Jabatan Perdana Menteri itu.

Ketua Umno Bahagian Bukit Mertajam Datuk Musa Sheikh Fadzir pula berkata pengumuman yang dibuat oleh Abdullah ini dapat menutup pelbagai spekulasi yang hangat diperkatakan sejak akhir-akhir ini.

“Kalau tak umum, macam-macamlah nanti orang bercakap. Terima kasih di atas pengorbanan yang sanggup dilakukan oleh Najib kerana menunggu pada masa tertentu. Saya berharap kestabilan politik akan berlaku dan berharap kedua-duanya bergabung untuk menjalankan tugas dengan baik,” katanya.

Exco Pemuda Umno Datuk Idris Haron berkata pengumuman itu menunjukkan sifat tidak mementingkan diri sendiri yang diamalkan kedua-dua pemimpin tertinggi UMNO itu.

“Inilah yang dikatakan ada satu kesefahaman yang tulen yang tidak palsu diantara presiden dan timbalan presiden kita dan saya percaya ini dapat menyatukan anggota UMNO untuk bergerak ke arah pilihan raya umum yang akan datang dengan sokongan padu kepada pemimpin,” katanya.

Ketua UMNO bahagian Batu Pahat Dr Mohd Puad Zarkashi berkata keputusan peralihan kuasa itu diharap dapat memulihkan keyakinan rakyat terhadap kepimpinan tertinggi parti dengan peranan lebih besar diberikan kepada Najib.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: