Ali Rustam kekalkan jawatan

Ali Rustam kekalkan jawatan

Oleh Nasir Abd Wahab, Irwan Shafrizan Ismail dan Mohd Amin Jalil
bhnews@bharian.com.my

Ketua Umno Bahagian Bukit Katil menang tanpa bertanding

MELAKA: Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam mengekalkanjawatan Ketua Umno Bahagian Bukit Katil tanpa bertanding selepas 66 daripada 67 cawangan yang selesai bermesyuarat minggu lalu sepakat mencalonkan beliau mengetuai bahagian itu.

Beliau memimpin bahagian itu sejak 1986 yang dulu dikenali Batu Berendam, sebelum ditukar nama susulan persempadanan semula.
Setiausaha Kerja Badan Perhubungan Umno negeri, Datuk Hamzah Bajuri, berkata Bukit Baru Dalam yang menjadi cawangan terakhir bahagian itu belum mengadakan mesyuarat dan dijadual berbuat demikian pada 9 Ogos dijangka turut mencalonkan Mohd Ali.

Katanya, Exco kerajaan negeri, Datuk Mohd Yunos Husin pula menjadi Timbalan Ketua baru, selepas semua cawangan mencalonkan beliau seorang bagi jawatan berkenaan menggantikan bekas Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Datuk Wira Mo’Min Abd Aziz yang mengundur diri.

Sebelum ini jawatan berkenaan turut diintai Ahli Parlimen Bukit Katil, Datuk Mat Sirat Abu dan Speaker DUN negeri, Datuk Othman Mohamad. Mohd Yunos sebelum ini adalah setiausaha bahagian itu.

Sementara itu, empat lagi jawatan utama turut dimenangi tanpa bertanding selepas hanya nama mereka dicalonkan bagi jawatan masing-masing. Mereka adalah Datuk Asa’ari Ibrahim bagi jawatan Naib Ketua, Datuk Hazizah Mohd Sultan (Ketua Wanita), Karim Yaakub (Ketua Pemuda) dan Azlinda Zubir (Ketua Puteri).

Sementara itu di NILAI, Exco Pemuda Umno, Datuk Dr Idris Haron menawarkan diri bertanding jawatan Ketua Umno Bahagian Tangga Batu berikutan keputusan penyandangnya, Datuk Yaacob Md Amin yang juga ahli Exco Kerajaan Melaka mengundur diri pada pemilihan, Oktober ini.

Beliau yang juga Naib Ketua bahagian dan Ahli Parlimen Tangga Batu berkata, keputusan itu dibuat untuk membawa perubahan kepada Umno bahagian berkenaan yang ditubuhkan enam tahun lalu.

“Saya yakin akan dapat sokongan padu ahli bahagian,” katanya, selepas merasmikan majlis penerangan dan penyampaian biasiswa Kolej Universiti Inti (IUC), di Putra Nilai, dekat sini, semalam.

Mengenai saranan bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Tajol Rosli Ghazali supaya Pas bekerjasama dengan Umno membentuk kerajaan negeri, Idris berkata, ia harapan besar supaya pentadbiran kerajaan Perak akan lebih baik serta tersusun.

“Kesediaan Tajol Rosli juga memberi ruang untuk perbincangan lebih lanjut di antara pucuk pimpinan kedua-dua parti,” katanya.

Di MARAN, penyandang Ketua Umno Bahagian Maran, Datuk Tan Mohd Aminuddin Ishak dijangka mengekalkan jawatan pada pemilihan kali ini, sekali gus menjadikannya antara pemimpin paling lama memegang jawatan berkenaan di Pahang.

Keputusan itu dicapai selepas Umno bahagian itu sepakat tidak mengadakan pertandingan semua jawatan di bahagian berkenaan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: