Idris dicabar bekas Exco, AJK bahagian

Idris dicabar bekas Exco, AJK bahagian

MELAKA 30 Julai – Ketua Pemuda UMNO Tangga Batu, Datuk Idris Haron yang diberi laluan oleh Ketua Bahagiannya, Datuk Yaakub Md. Amin untuk menggantikan beliau bakal ditentang oleh dua lagi calon lain.

Idris yang juga Timbalan Menteri Pengajian Tinggi akan dicabar oleh bekas Exco Kerajaan Negeri, Datuk Yassin Sarip dan Mat Jantan yang juga Ahli Jawatankuasa bahagian tersebut.

Keputusan Yaakub yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Sains dan Teknologi dan Sumber Manusia negeri itu untuk tidak bertanding telah membuka laluan kepada Yassin dan Mat untuk merebut jawatan tersebut.

Sehingga kini sebanyak 13 daripada 54 cawangan UMNO bahagian Tangga Batu telah mengadakan mesyuarat.

Yaakub, yang dipetik dari laporan sebuah akhbar berkata, beliau memberi laluan kepada Idris demi perpaduan Melayu dan perjuangan parti serta untuk menjaga kepentingan rakyat.

”Idris merupakan orang muda dan mempunyai banyak idea untuk terus memperkukuhkan parti dan perpaduan rakyat,” katanya yang telah memegang jawatan itu selama dua penggal.

Sementara itu, bagi jawatan Ketua Wanita dan Pemuda bahagian juga dikatakan berlaku perebutan di peringkat bahagian.

Penyandang Ketua Wanita, Nor Adibah Abdullah dikatakan dicabar oleh tokoh sejarah, Datuk Dr. Ramlah Abas manakala bagi jawatan Pemuda yang dikosongkan oleh Idris menyaksikan persaingan tiga penjuru.

Bagaimanapun, jawatan Ketua Puteri bahagian sehingga kini tiada pertandingan apabila penyandangnya Azlieza Azizan mendapat sokongan daripada kesemua cawangan yang telah bermesyuarat sehingga kini.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: