Naib Canselor UM tidak dihina

Idris nafi hina bekas Naib Canselor UM

PUTRAJAYA: Kementerian Pengajian Tinggi tidak bimbang dengan tindakan bekas Naib Canselor Universiti Malaya (UM), Datuk Rafiah Salim yang mendakwa berlaku campur tangan politik berkaitan pelantikan Naib Canselor Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA).

Timbalan Menterinya, Datuk Idris Haron, berkata sesiapa saja boleh menulis buku untuk tujuan tertentu termasuk meluahkan perasaan.

“Kita tidak boleh kawal keputusan beliau untuk menulis buku. Banyak buku yang sudah diterbitkan tetapi soalnya sama ada pembaca membeli buku kerana penulis atau kandungannya.
“Sebagai penjawat awam, saya berasa tidak ada yang perlu dikhuatirkan kerana setiap keputusan yang dibuat kementerian mengikut prosedur dan telus,” katanya pada sidang media selepas menutup Seminar Perbandingan Perundangan Antarabangsa (ISCOM) di sini, semalam.

Beliau mengulas mengenai keputusan Rafiah yang mahu menerbitkan buku berkaitan dirinya sepanjang menjadi Naib Canselor UM selama dua setengah tahun dan mendedahkan campur tangan politik yang dikatakan menyebabkan kontrak beliau tidak disambung.

Idris juga menafikan dakwaan Rafiah bahawa wujudnya diskriminasi gender oleh kerajaan terhadap ahli akademik tempatan.

Malah, beliau turut menafikan mengeluarkan kenyataan yang mempunyai niat merendahkan kredibiliti bekas Naib Canselor UM di Dewan Rakyat, minggu lalu.

“Saya tidak nampak saya merendah-rendahkan atau menghina mana-mana pihak, tidak ada niat pun untuk merendahkan sesiapa,” katanya.

Sehubungan itu, beliau hanya menunggu keputusan Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia, sama ada dirinya akan dirujuk kepada Jawatankuasa Khas Parlimen, Selasa ini.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: