KPT bantu sahkan Ph.D. pekerja

KPT bantu sahkan Ph.D. pekerja

KUALA LUMPUR 13 Feb. – Majikan di negara ini diminta menghubungi Kementerian Pengajian Tinggi untuk menentukan kesahihan Ijazah Doktor Falsafah (Ph.D.) yang dikemukakan oleh bakal pekerja masing-masing.

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Ir. Idris Haron berkata, semakan boleh dibuat melalui Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) di bawah kementerian.

“Dengan sistem ini, kementerian akan merekodkan semua data individu dan menghubungi institusi pengajian yang berkenaan termasuk di luar negara untuk mengesahkan kesahihan Ph.D. yang diperoleh.

“Majikan boleh terus merujuk kelulusan calon pekerja kepada kementerian untuk menentukan kesahihan,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Menurut Idris, jika terbukti bakal pekerja membeli gelaran tersebut, majikan boleh mengambil tindakan tegas mengikut akta yang ada termasuk mendakwa mereka atas tuduhan menipu.

Beliau mengulas surat pembaca Forum Utusan Malaysia semalam berhubung kewujudan segelintir individu yang memperoleh gelaran Ph.D. dengan cara membelinya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: