Pensyarah lewat habis Ph.D diberi amaran

Pensyarah lewat habis Ph.D diberi amaran

KUALA LUMPUR 1 Mac – Kementerian Pengajian Tinggi memberi amaran keras kepada para pensyarah di institusi pengajian tinggi (IPT) tempatan supaya melengkapkan pengajian peringkat tertinggi mereka dalam masa yang ditetapkan seperti dijanjikan dalam kontrak.

Timbalan Menterinya, Datuk Idris Haron berkata, kegagalan berbuat demikian memberi implikasi besar terhadap kos pembiayaan para pensyarah itu yang ditanggung kerajaan serta urusan pentadbiran institusi-institusi terlibat.

Justeru katanya, pensyarah yang didapati gagal melengkapkan program masing-masing dalam masa yang ditetapkan perlu mengemukakan surat tunjuk sebab mengenai kelewatan itu.

”Jika tidak diberikan peringatan sebegitu, kementerian khuatir ia akan menjadi kebiasaan kepada warga pensyarah yang mengikuti pengajian tanggungan kerajaan.

”Keadaan ini seterusnya menjadikan IPT di negara ini terutama IPT awam semakin pincang,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas laporan sebuah akhbar berbahasa Inggeris tempatan semalam mengenai 50 pensyarah Universiti Malaya (UM) diberi surat tunjuk sebab kerana gagal melengkapkan pengajian peringkat doktor falsafah (Ph.D) dalam masa dijanjikan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: